Voobereiding – Administratie

Het vertrekken naar een land aan de andere kant van de wereld gaat gepaard met lange voorbereidingen. Op deze pagina kan je enkele praktische tips vinden om de  administratieve voorbereiding vlot te laten verlopen. De lijst is opgedeeld in de volgorde zoals deze best wordt aangepakt (visumaanvraag, vliegtickets, …).

Zelfs voorafgaand aan de voorbereiding van je reis, plan je best al ongeveer in wanneer je wil vertrekken en hoe je dit zal regelen. Zo moet je er zeker van zijn dat je niet nog ergens vakken moet volgen in het kader van je studies of dat je nog een opzeggingstermijn moet uitzitten op je werk. Daarnaast moet je ook in gedachte houden dat je voldoende financiële middelen bezit om je plan te trekken in een land dat ongeveer 15.000 km (vogelvlucht) van België en Nederland ligt. Dit is tevens één van de voorwaarde waar je aan moet voldoen om een working-holiday visum te verkrijgen.

Reispaspoort

Belgisch paspoortEen reispaspoort is nodig voor elke reis buiten de EER en Zwitserland. Het is een belangrijk document dat je nodig hebt bij de aanvraag van een visum. Het kost ongeveer 65 euro in België (afhankelijk van je gemeentebestuur) en is 7 jaar geldig. Het afleveren duurt ongeveer 1 week, afhankelijk van de grootte van je gemeente en de hoeveelheid aanvragen.

Visum

Of je nu als toerist wil gaan naar Australië of er ook wil gaan werken, Australië is en blijft een land buiten de EER en Zwitserland wat betekent dat je hiervoor een visum nodig hebt om het land te mogen betreden. Als toerist is dit vrij eenvoudig en kost je dit normaal geen geld. De enige vereiste is een geldig paspoort en dat je maximaal 3 maanden blijft (in een periode van 12 maanden). Wil je langer blijven als toerist, dan kost dit je wel geld maar dan kan je wel 3, 6 of zelfs 12 maanden blijven – als toerist uiteraard.

Voor de jongere avonturier bestaat er echter ook een Working Holiday visum dat je toelaat om tot 12 maanden in Australië te verblijven en er tevens te werken. Er zijn uiteraard kosten aan dit visum verbonden en niet iedereen kan dit aanvragen. De eisen zijn:

 • Je bent minstens 18 jaar en zeker niet ouder dan 31 jaar (bij aanvraag) – je kan dus nog naar Australië op je 31ste met dit visum maar het moet zijn aangevraagd toen je 30 jaar was;
 • Je hebt geen kinderen ten laste die je vergezellen op je reis. Let wel, als je kinderen hebt maar deze je niet vergezellen, kan je alleen schriftelijk je visum aanvragen;
 • Je bent in het bezit van een geldig paspoort. Houdt er wel rekening mee dat in Aziatische landen je paspoort vaak nog 6 maanden geldig moet zijn als je deze zou willen bezoeken;
 • Je moet tevens afkomstig zijn uit een land in het Working Holiday programma (daartoe behoren België en Nederland maar ook Canada, Cyprus (Griekse deel), Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hong Kong, Ierland, Italië, Japan, Zuid Korea, Malta, Noorwegen, Zweden, Taiwan en het Verenigd Koninkrijk);
 • Je intentie moet liggen op het reizen en verkennen en niet op het werken. Je mag tenslotte ook slechts 6 maanden bij eenzelfde werkgever aan de slag en je mag ook korte tijd studeren;
 • Je moet voldoende middelen bezitten om minstens 1 maand op eigen kosten te leven en een terugtrip te boeken. Voorlopig is de eis dat je AUD 5000 bezit (omgerekend ongeveer EUR 3500);
 • Je voldoet aan de medische vereisten.

Je kan dit visum online aanvragen of schriftelijk opsturen naar de ambassade in Madrid. Je moet bij je aanvraag ook steeds de nodige documenten toevoegen die als bewijs dienen (vraag steeds of ze je direct een Engelstalige versie kunnen geven, anders moet je dit door een beëdigd vertaler laten vertalen):

 • Overzicht van je financiële middelen – vraag aan je bank of ze je een overzicht willen geven van je bankrekeningen waarop het bedrag duidelijk vermeld staat. Dit mag nadien nog wijzigen, maar zorg dat er minstens 3500 euro aanwezig is op het moment van je aanvraag (houdt rekening met de kost van je visum);
 • Je geboorteakte (vraag je aan in de gemeente waar je bent geboren, niet waar je nu woont – kan je in het Engels aanvragen);
 • De identiteitsgegevens uit je paspoort (dit kan je vragen in de gemeente om een kleurenkopie te nemen).
 • Het bedrag dient direct betaald te worden via visa/mastercard en wordt bij weigering niet teruggestort.

Bij het aanvragen krijg je een hele lijst met vragen voorgelegd. Normaal zou je op al deze vragen “nee” moeten kunnen antwoorden (behalve bij de vraag of je een ticket terug of voldoende geld hebt om terug te keren). Als je wil lesgeven, kinderoppas worden, duiken, etc. dan kan dit nog steeds ook al antwoordde je “nee” op al deze vragen.

De goedkeuring neemt niet veel tijd in beslag. Meestal krijg je binnen 48 uur reeds een antwoord of een mailtje met zaken die ontbreken en de vraag dit in orde te brengen. Het visum wordt elektronisch toegewezen aan een geldig paspoort.

Je kan bovendien ook nog een tweede Working-Holiday visum aanvragen als je voldoet aan bepaalde eisen:

 • Je voldeed aan de vereisten van een eerste WHV;
 • Je bent/was geen houder van meerdere WHV’s;
 • Je werkte minstens 3 maanden in landelijk Australië waar je specifiek werk uitvoerde tijdens je eerste WHV (oa. landbouw, visserij, mijnbouw en constructie zijn sectoren die hiertoe behoren).

Meer info vind je op de officiële website van de Australische overheid via  http://www.immi.gov.au/Pages/Welcome.aspx.

Vliegtickets

Nadat je visum is goedgekeurd, kan je beginnen met plannen. Uiteraard is de vertrekdatum het belangrijkste aspect in je planning. Deze moet liggen in een periode van 1 jaar volgend op de goedkeuring van je visum (de geldigheidsduur waarin je Australië moet betreden). Bij het betreden van het Australisch grondgebied, begint je Working Holiday jaar te lopen (dan mag je zoveel je wil Australië in en uit tijdens dat jaar).

Als je een datum hebt gekozen, kan je op zoek naar je vliegtickets. De goedkoopste tickets vind je via skyscanner. Australië heeft 8 internationale luchthavens (Sydney, Melbourne, Perth, Darwin, Adelaide, Cairns, Brisbane en Goldcoast). Je hebt verschillende opties waaruit je kan kiezen:

 • Een enkele vlucht (dit doe je als je ruim op voorhand boekt of als je niet zeker weet wanneer je terug zal komen);
 • Een retourvlucht (als je exact weet wanneer je vertrekt naar en terugkeert uit Australië);
 • Een retourvlucht met open terugvlucht (dit biedt je de keuze om terug te keren wanneer jij dit wil, maar is iets duurder dan een gewone retourvlucht).

De keuze is volledig afhankelijk van je eigen wensen en budget. Een enkele vlucht komt uiteindelijk duurder uit dan een retourvlucht. Ook een retour met open terugvlucht is vaak duurder dan een gewone retour. Je kan daarnaast ook nog kiezen om een tussenstop te maken in bijvoorbeeld Singapore, Dubai, Abu Dhabi, Qatar, Kuala Lumpur, Shanghai, Taipei of Kaapstad.

De keuze van maatschappij is beperkter dan wanneer je vanuit Brussel/Amsterdan naar bijvoorbeel Rome zou vliegen. Vanuit Amsterdam vertrekken is de goedkoopste manier met de meeste mogelijkheden. Vanuit Nederland vliegen oa. Qatar Airways, Emirates, Singapore airlines, Malaysia airlines, Cathay Pacific, Etihad en China Southern Airlines. Vanuit Brussel is dit eerder beperkt en vlieg je meestal eerst nog op Schiphol of Frankfurt alvorens de lange trip wordt ingezet. Je kan natuurlijk ook verschillende maatschappijen combineren met enkele tussenlandingen, maar houdt dan wel rekening met de bagagelimieten.

TIP: boek je tickets ruim op voorhand, je kan veel besparen door bijvoorbeeld 7 maanden op voorhand te boeken in plaats van 3 maanden.

Reisverzekering

Een reisverzekering is in principe niet verplicht maar wordt absoluut aangeraden. De kosten die gepaard gaan met medische verzorging, bagageverlies, problemen met de luchtvaartmaatschappij, etc. kunnen zeer hoog oplopen in het buitenland. Daarvoor dient dus de reisverzekering. Voor meer informatie over de reisverzekering kan je terug op de website van de Belgische overheid.

Eerst moet je weten hoelang je op reis gaat. Er is namelijk een verschil tussen onafgebroken reizen van maximaal 3 maand en reizen langer dan 3 maand. Reis je slechts voor korte tijd (maximum 3 opeenvolgende maanden) naar het buitenland, dan kan je bij de meeste verzekeringsmaatschappijen een standaardpolis afsluiten. Wil je langer dan 3 maanden wegblijven, dan zal je navraag moeten doen bij de maatschappij of zij hiervoor speciale polissen aanbieden. Het kan ook zijn (en dit is meestal het geval) dat bepaalde maatschappijen je gewoon een premie laten bij betalen naargelang het aantal maanden dat je extra wil. Meestal is dit ongeveer 40 euro per persoon per maand bovenop de standaardpolis van 3 maand.

Voordat je een verzekering afsluit, evalueer dan heel goed de waarborgen die ze dekken en de zaken die jij absoluut belangrijk acht. Vooral als je met een partner reist kan het nodig zijn dat je verzekering ook je partner terugstuurt als er iets met je familie zou gebeuren (en vice versa). Ook als je sporten wil beoefenen die relatief gevaarlijk zijn, is een evaluatie gepast aangezien niet elke verzekeraar de uitoefening van die sport ook dekt (zoals duiken, skiën, snowboarden, parachutespringen, bungeespringen, paardrijden, klimmen, …).

Let ook op dat sommige reisverzekeringen je niet dekken als je werkt, wat je als backpacker op Working-Holiday waarschijnlijk wel zult doen. Vraag dit dus zeer goed na en vergelijk tussen verzekeringen onderling om de beste prijs-kwaliteit te vinden. Persoonlijk vind ik de Globetrotter verzekering van Allianz NL de beste keuze.

Protections

Dit is één van de goedkopere Belgische reisverzekeringen. Via deze link kan je de voorwaarden en waarborgen bekijken of de verzekering afsluiten.

Je kan kiezen tussen een reisbijstandsverzekering of de 2-in-1 verzekering (met annulering). Hieronder staan de belangrijkste waarborgen weergegeven. Voor alle info bezoek je de website van Protections.

 • Medische kosten: onbeperkt met een vrijstelling van 25 EUR
 • Nabehandeling in België door een reisongeval: tot 5000 EUR
 • Dagelijkse compensatie bij hospitalisatie: tot 600 EUR en pas vanaf 3 nachten
 • Repatriëringskosten: onbeperkt
 • Vervroegde terugkeer omwille van dringende redenen: JA
 • Familiale bijstand bij hospitalisatie: JA – (maximaal 2 familieleden mogen maximaal 7 dagen je bijstaan in geval van ernstige ongevallen waarbij vervoer en hotel wordt betaald door de verzekering)
 • Verlenging van verblijf om medische redenen: JA
 • Opsporing- en reddingskosten: tot 25.000 EUR
 • Tal van andere voordelen (zie hun website)

De kosten voor de reisbijstandsverzekering en 2-in-1 verzekering zijn respectievelijk €510 (single) en €900 (duo) én €600 (single) en €1020 (duo).

Allianz Global Assistance (België)

Wordt aangevuld

VAB

Wordt aangevuld

Europ Assistance

Wordt aangevuld

Allianz Assistance – Globetrotter reisverzekering (Nederland)

In Nederland kan je de Globetrotter reisverzekering afsluiten bij Allianz NL. Uiteraard is dit voor Nederlanders veel eenvoudiger, maar als inwoner van België kan je dit ook afsluiten (ook al staat er in de voorwaarden van niet). Er is echter een belangrijk verschil: Nederlanders kunnen dit online, telefonisch en bij makelaars afsluiten, Belgen kunnen dit enkel telefonisch bij Allianz NL of een makelaar. Belgen zijn ook steeds verplicht de medische kosten volledig te dekken, ongeacht of je nog aangesloten bent bij de mutualiteit of niet.

Deze verzekering heeft echter een pak voordelen ten opzichte van de voorgaande. Ze dekt je voor een periode van maximaal 24 maanden, dekt ook werkongevallen (afhankelijk van welk soort kan er een bijkomende kost zijn) en is ook een pak goedkoper dan de jaarlijkse polissen bij andere maatschappijen (en Allianz NL).

Wordt aangevuld

Internationaal rijbewijs

In Australië is je Belgisch of Nederlands rijbewijs alleen niet voldoende om te mogen rijden. Daarom moet je ook steeds een internationaal rijbewijs aanvragen bij je gemeentebestuur om een voertuig te mogen besturen in Australië. Je moet beide steeds op zak hebben wanneer je daar rijdt (zie verder)

Het internationaal rijbewijs is 3 jaar geldig (België) of 1 jaar (Nederland) en geeft hetzelfde overzicht als je nationale behaalde rijbewijzen (A, B, C, D, …). De kostprijs in België bedraagt 16 euro, 18,95 euro in Nederland. Je krijgt dit meestal direct mee en je hebt hiervoor enkel een pasfoto, je Europees rijbewijs, je ID kaart en het aankoopbedrag nodig.

Hoe de situatie precies zit in Australië, hangt af van staat tot staat. Daarom heb je beide best altijd samen op zak. Vergeet echter niet dat in Australië links wordt gereden. Let ook op dat in sommige staten een limiet staat op het besturen van een voertuig met een buitenlands rijbewijs. Zo mag je in NSW maximum 3 maanden rijden met je internationaal rijbewijs. Rijd je langer, dan moet je een rijbewijs halen van de staat zelf.

Alcohol en drugs in het verkeer zijn zoals in Europa strafbaar. De regels verschillen per staat maar algemeen wordt 0,5 promille als limiet beschouwd (0 promille voor motors). Behalve in de NT en ACT is er in de andere staten een nultolerantie voor MDMA, cannabis en metamfetamines.

Medische voorzorgen

Bij elke reis kunnen er bepaalde medische kwalen voorkomen zoals diarree. Australië is over het algemeen een veilig land (net als België en Nederland) maar er wordt aangeraden om ingeënt te zijn tegen hepatitis A, buiktyfus, tetanus, difterie, polio, mazelen en kinkhoest. Daarboven is het verplicht om ingeënt te zijn tegen gele koorts als je kort voor je reis naar Australië een land bezocht waar deze ziekte voorkomt (komt niet voor in Europa, Egypte, Turkije).

Muggen zijn overal irritant, maar in Australië kunnen deze Dengue fever overbrengen. Vandaar dat je best beschikt over producten tegen muggen op basis van DEET (N,N-di-ethyl-meta-tolueenamide).

Reis je bovendien af naar Zuidoost Azië voor of na je reis naar Australië, dan informeer je best ook even naar preventiemiddelen tegen Malaria. Informeer ook naar andere ziektes die daar voor kunnen komen (www.itg.be)

Medicare Australia en de Belgische of Nederlandse ziekteverzekering

Australië heeft net als België en Nederland een goed uitgebouwd zorgstelsel waarbij de kosten voor medische behandelingen gedeeltelijk terugbetaald worden. Als Belgisch staatsburger kan je bij je ziekenfonds een EZVK (Europese ziekteverzekeringskaart) aanvragen die maximaal 2 jaar geldig is. Hiermee kan je in Australië naar een Medicare kantoor gaan om er je Medicare kaart aan te vragen zodat je ook dezelfde zorg krijgt als Australische staatsburgers. De werking is analoog aan een Belgische “ziekenkas” en is er gekomen door een wederzijds akkoord tussen België en Australië. Bij elk bezoek aan een arts, ziekenhuis of apotheek toon je dan je Medicare kaart.

Nederland heeft ook zo een akkoord met Australië en ook Nederlandse staatsburgers kunnen dus een Medicare kaart aanvragen in Australië. Hoe de regeling voor Nederlanders verloopt, vraag je best even bij je lokale kantoor of bij de bevoegde instanties.

Het formulier om een Medicare kaart aan te vragen, vind je hier.

Overige zaken

Voor je effectief vertrekt moet je ook enkele zaken beëindigen of stopzetten. Zo zet je je huishuur, elektriciteit, water, internet, etc. stop.

Ben je werkloos en sta je ingeschreven bij de VDAB en uitzendkantoren, zorg er dan voor dat je ook hier uitgeschreven bent. Bij terugkomst schrijf je je uiteraard onmiddellijk weer in. Ontvang je nog kinderbijslag of al een werkloosheidsuitkering, ga dan zeker je oor even te luister leggen bij de dienst (Attentia en RVA) hoe dit precies in zijn werk gaat in jouw geval.

Belastingen zijn een ander paar mouwen. Ongeacht of je nu hier of in Australië werkt, je moet er belastingen op betalen. Daarom heb je bij werk in Australië een Tax File Number (zie verder) nodig. Uiteraard betaal je op je inkomsten slechts 1 keer belasting. Werkte je in Australië, dan betaal je daar belastingen en vul je in België je inkomsten in op je belastingsbrief in een vak die dit bedrag vrijstelt (je hebt tenslotte al eens een bedrag betaald op deze inkomsten). Vraag dit zeker goed na aan de dienst financiën van de federale overheid, zo vermijd je dubbele kosten.

In Australië kan je ook teveel belastingen betaald hebben. Dit kan je terugvragen bij de betreffende dienst. Het kan echter ook zijn dat je nog een bedrag schuldig bent aan de Australische overheid en wanneer je dus een aanvraag indient, zal je dit ook moeten betalen.

Meer info vind je op www.kamiel.info

Visa/Mastercard

Het is voor reizen naar het buitenland altijd nuttig om een kredietkaart aan te vragen. Zowel VISA als Mastercard worden praktisch overal aanvaard (m.u.v. bepaalde dorpen op afgelegen locaties, zoals de outback). Welke je kiest hangt een beetje af van je eigen wensen en de kosten die eraan verbonden zijn. Raadpleeg hiervoor de websites van de banken en bekijk wat het beste aansluit bij je wensen. Over het algemeen betaal je het eerste jaar geen kosten voor je kaart wanneer je jonger bent dan 25 en nadien is dit meestal een goedkoper tarief dan voor volwassenen. Let echter wel op dat aan het gebruik van kredietkaarten soms hoge kosten zijn verbonden (geld afhalen aan een ATM, geld wisselen in dollars, ponden, …). Ook je Europese debietkaart gebruiken in Australië kan je duur komen te staan doordat hier altijd handlingkosten, commissies en wisselkoersen aan te pas komen.

Hello Bank biedt ook een alternatief op kredietkaarten aan voor jongeren die nog niet werken, namelijk de PrePaid kaart. Hier zet je een bepaald bedrag op je kaar waarmee je nadien kan betalen zoals een kredietkaart. Zo voorkom je onvoorziene uitgaven en kan je toch genieten van alle voordelen van een kredietkaart.

Bankrekening (België)

Als je een bankrekening hebt in België, kan je deze beter aanhouden tenzij je van plan bent om definitief te verhuizen naar een ander land. Het is praktisch om vooral de eerste weken bij je verblijf in Australië terug te kunnen vallen op je rekening thuis. Bovendien heb je voor je kredietkaart ook een rekening nodig. Heb je bovendien een volmacht gegeven aan een van je ouders, dan kunnen zij je helpen indien nodig. Bij terugkomst kan je dan weer gewoon verder zoals voorheen.

Ze is echter minder belangrijk tijdens de rest van je verblijf als je daar een bankrekening hebt afgesloten (tenzij je niet zou werken natuurlijk). Daar wordt namelijk je loon op gestort in de lokale munteenheid en heb je geen kosten voor het afhalen van geld en de bijhorende commissie en wisselkoersen.

Bankrekening (Australië)

Werk je in Australië, dan moet je een Australisch bankrekening afsluiten waarop je loon kan gestort worden. De bekendste banken zijn ANZ en Commonwealth bank. Als je je rekening aanvraagt, doe je dit best de eerste 6 weken na aankomst om extra administratieve rompslomp te vermijden.

Wordt aangevuld na aankomst

Tax File Number

Een Tax File Number is verplicht voor iedereen die werkt in Australië. Je kan het pas aanvragen van zodra je in Australië bent.

Wordt aangevuld na aankomst

SIM kaart (Australië)

Bellen naar Europa vanuit Australië met een Europese simkaart kan je heel duur komen te staan (jij betaalt grotendeels de kosten bij elke oproep vanuit het buitenland). Het is daarom aan te raden om een simkaart in Australië te kopen. Wil je echter nog goedkoper af zijn, gebruik dan diensten zoals “Skype”, “WhatsApp”, “Snapchat”, “Facebook”, … De meeste hiervan zijn gratis en je hebt er alleen een internetverbinding voor nodig.

Wordt aangevuld na aankomst

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s